A sárkányok földjén

ImageHic sunt dracones, azaz, itt sárkányok élnek! Ezt a kifejezést találjuk néhány antik térképen az ismert világ határán, figyelmeztetve és félelmet keltve azon vakmerő navigátorokban, akik ismeretlen és feltérképezetlen területekre merészkednének. Amit nem ismerünk, az félelmetes, veszélyes és ellenséges, oda nem szabad menni, ha kedves az életünk.

Sok keresztény is így gondolkodik. Kényelmesen berendezkedik Isten általa feltérképezett országában, ami általában a helyi gyülekezet, esetleg felekezet, szellemi mozgalom, és boldogan éli az életét. Ismeri a járást, elsajátítja a helyi dialektust, magáévá teszi a gyakori kifejezéseket és gond nélkül kommunikál az ország lakóival. Országának megvannak a sajátos szokásai és egyedi kultúrája: saját zenéje, öltözködési stílusa, szabadidős tevékenysége, közösségi programjai. Jól bevált, kimondott vagy kimondatlan törvényei mindenki számára világosak, és biztonságérzetet adnak. Mindezek együtt megadják neki identitását: igen, ezek vagyunk mi, és ez így helyes. Időnként elutazik más, szövetséges országokba (hasonló gondolkodású és irányultságú gyülekezetekbe, esetleg konferenciákra), hogy találkozzon az ottani nép lakóival, de csak hogy gyorsan visszatérjen a megszokottba, ahol kényelmesen érzi magát és semmi sem zökkenti ki lelki békéjéből.

Úgy gondolom, ez alapvetően természetes dolog, és igazából nincs vele probléma. Sok embernek nem feladata, hogy felfedezőútra kelljen, hogy idegen országba menjen. Az is természetes, hogy gyermekként, fiatalként az embernek kell egy biztonságos hely, amiben felnőhet, körbevéve szűkebb-tágabb családjával, barátaival, ismerőseivel. Az viszont már nem szerencsés, hogy sokan úgy gondolják és fennhangon hirdetik, hogy csak az általuk ismert és feltérképezett hely létezik, illetve ami azon kívül esik, az a sárkányok földje, ahol sötétség és veszély leselkedik az óvatlan és felelőtlen kíváncsiskodókra.

Sok keresztény retteg a kérdésektől, legalábbis azoktól, melyek gondolkodásmódjukon kívül esnek, illetve a jól megszokott és biztonságot nyújtó kereteit feszegetik identitásuknak. Vannak témák és hitelvek, melyek tabunak számítanak, melyekben nemcsak kételkedni tilos, de még túl sokáig gondolkodni is rajtuk. Szó nélkül el kell fogadni őket, és igazodni kell hozzájuk, hiszen azok mindig is úgy voltak és kétség nem fér hozzájuk. Ha valaki legkisebb jelét is mutatja annak, hogy velük kapcsolatban elbizonytalanodott és megkérdőjelezi rendíthetetlen voltukat, azt heves indulattal teszik helyre, mintha csak az életükre tört volna.

Sokan valóban úgy élik meg ezeket a felmerülő kérdéseket, mint amik létezésük alapjait rengetik meg és önazonosságuk legmélyét kérdőjeleznék meg. Én azonban úgy gondolom, hogy nincs olyan kérdés, amit ne szabadna feltenni, nincs olyan téma, amitől félni kellene. Úgy gondolom, téves az az elképzelés, amit sajnos sok keresztény vall: a mi véleményünk, a mi teológiánk, a mi ízlésünk helyes, ami azon kívül esik, az a sárkányok földje. Véleményem szerint egy érett hívő nem kell, hogy féljen semmilyen témától, nem kell megrémülnie semmilyen kérdéstől. Hiszen mi történhet, ha felteszi azt a félelmetes kérdést? Vagy kiderül, hogy megkérdőjelezhetetlennek hitt látásmódja téves vagy pontatlan, vagy végiggondolva a kérdést még jobban megszilárdul meggyőződése és hite. Mindkét dologgal csak nyer, hiszen közelebb kerül az igazsághoz. Minden kérdés az igazsághoz visz közelebb, ha nem sajnáljuk rá az időt és energiát. Lehet, hogy a válasz megrendíti addigi hitünket és életünket, de ha valaminek meg kell rendülnie, hát legyen! Sokkal jobb bátran szembenézni a kérdésekkel, mint abban a tudatban megmaradni, hogy a horizonton túl sárkányok tombolnak, amiktől rettegni kell. Ez ugyanis nem szabadság, Isten viszont azt akarja, hogy szabadok legyünk.

Akik régóta olvassák blogomat, tudják, hogy sokszor járok a „sárkányok földjén”. Olyan témákat és kérdéseket feszegetek, melyek kényelmetlenek és tabunak számítanak. Sokszor csak kérdéseket teszek fel, máskor bemutatok másfajta vélekedéseket, melyek eltérnek a megszokottól. Néha állást is foglalok, még ha csak az is az álláspontom, hogy „fogalmam sincs”.

Ez a bejegyzés figyelmeztetés: ha nem szereted, ha kihívások elé állítják meggyőződésedet vagy megkérdőjelezik hited elfogadott pilléreit, akkor ne olvasd blogomat, mert sok bejegyzésem fel fog bosszantani vagy össze fog zavarni. Ha azonban nem bánod ezt, és szívesen evezel feltérképezetlen vizekre, akkor gyere, szelídítsünk sárkányokat!

Reklámok

A sárkányok földjén” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Egy kétkedő levelei | re : valve

  2. Visszajelzés: Most szólj hozzá! | re : valve

  3. Visszajelzés: A Biblia tévedhetetlensége | re : valve

Hozzászólások lezárva.